Hoe droog je zelf je eigen kruidenvoorraad?In onze webwinkel vind je een hoop losse gedroogde kruiden. Erg handig als je iets nodig hebt en je even niet de tijd hebt om zelf te oogsten. Maar wat als je nu eens om je heen kijkt en je ziet de kruiden die je wilt gebruiken gewoon om je heen? Dan kun je zelf ook je eigen kruiden oogsten en drogen.

Vinden van de kruiden.

Er zijn een hoop kruiden die bij bijna iedereen wel in zijn of haar omgeving heeft groeien. En laten dat nou net de kruiden zijn die ook redelijk vaak in huis nodig zijn. Neem bijvoorbeeld de Kamille, het kruid dat goed werkt bij maagkrampjes en verzachtend en rustgevend werkt is meestal gewoon te vinden in de buurt van jouw huis. Je kunt haar vinden op grote velden, bouwplaatsen en in bossen..
De Smalle Weegbree, het kruid dat bloedstelpend werkt en geweldig werkt op onze luchtwegen is meestal al te vinden in een hele kleine streek om je huis heen. Is er een stukje groen bij jou in de buurt? Kijk daar dan eens, ze groeit daar meestal tussen het gras.
De Brandnetel, het kruid dat stimulerend werkt op o.a de bloedsomloop en onze urine wegen is meestal al om de hoek van je huis te vinden. Is er een stukje park of een klein stukje groen in je straat? Dan groeit daar vast en zeker wel een brandnetel.

Oogsten van de kruiden.

Nu heb je je kruiden gevonden en is het dus tijd om te gaan oogsten. Aan de slag dus! Hierboven hebben we 3 kruiden besproken. Er zijn er natuurlijk veel meer… Wanneer de plant nog aanwezig is kun je oogsten. Het beste moment om de bladeren te oogsten is net voordat de plant in bloei gaat, dan is de kracht is de bladeren het sterkst. Bij bloemen oogst je juist wanneer de bloemen helemaal open zijn. Het is belangrijk om te weten dat je het juiste plantje oogst en dat je nooit te veel plukt, de natuur heeft de planten namelijk ook hard nodig!

Hoe kun je kruiden drogen?

Je hebt nu een aantal kruiden geoogst en wilt een deel van deze kruiden misschien wel meteen gebruiken. Maar wat doe je nu met het deel wat je over hebt of niet vers wilt gaan gebruiken?
De kruiden die je wilt bewaren kun je eenvoudig zelf drogen. Bij het drogen van kruiden is het belangrijk dat deze op een donkere plek staan waar ventilatie plaats vind. Schud de kruiden dagelijks goed door zodat het vocht kan verdampen.
Je kunt de kruiden drogen op 2 eenvoudige manieren:

Drogen in bosjes.

Dit is een van de beste en bekendste manieren om je oogst te drogen. Je bindt de kruiden bij elkaar door de stengels vast te binden, daarna hang je de kruiden op in een luchtige en donkere plek.

Drogen op een droogrek.

Je kunt je kruiden ook drogen op een rek van gaas, een bollen kist bijvoorbeeld. Door het gaas kan er genoeg lucht bij de kruiden komen en droogt dit geleidelijk.

Drogen in schoenendozen/mandarijn kistjes.

Dit is persoonlijk mijn lievelingsmanier, omdat je deze kistjes gemakkelijk op elkaar kunt zetten en niet veel ruimte gebruiken, kun je eenvoudig en snel jouw kruiden drogen. Let hierbij wel op dat je vaker je kruiden zou moeten draaien dan bij de boven genoemde.

De kruiden hebben meestal 2-4 weken nodig op goed te drogen. Wanneer je de bladeren kunt verpulveren zijn de kruiden goed droog en kun je ze verpakken in een pot of in een kartonnen zak.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Meidoorn - spiritueel en emotioneel

De Brandnetel - Spiritueel en emotioneel

Hoe maak je een perfect kopje kruidenthee?